Nose Work

Nose Work on todella luontainen ja mukava harrastus koiralle. Lajia on helppo harrastaa myös omassa kodissa ja se sopii kaikenlaisille koirille ja ohjaajille, myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Nose Work on USA:ssa kehitetty harrastuslaji. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian toiminta laajeni myös harrastuskoirien piiriin. Aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen parantavat koirien hyvinvointia.

Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Koulutusmenetelminä suositaan palkitsemiseen pohjautuvia menetelmiä. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet / kilpailut.

Nose Work -kokeissa koira etsii kolmea ennalta määrättyä hajua. 1. luokassa hajuna on eukalyptus, 2. luokassa eukalyptus ja laakerinlehti ja 3. luokassa eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Kokeissa on neljä osa-aluetta: laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Ennen kokeisiin osallistumista tulee koirakon suorittaa hajutesti.

Lisää lajista; www.noseworkfinland.com

Copyright Merja Valkonen